Tuesday, March 23, 2010

LAGU ORKESTRA PERPECAHAN!

''TIDAK salah berselisih faham kerana masing-masing mempunyai naluri untuk berfikir tetapi jangan sampai berpecah.

''Sekarang ini seolah-olah seperti sebuah orkestra yang dimainkan yang mahukan kita (orang Melayu) bergaduh.''

Pesanan ini bukanlah dilafazkan oleh mana-mana pemimpin politik Melayu tetapi ia adalah peringatan tulus ikhlas daripada Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) Elias Zakaria, kelmarin.

Persoalannya sejauh manakah orang Melayu memahami akan permainan orkestra politik tersebut? Atau demi kepentingan politik, masing-masing lebih rela mengorbankan kepentingan bangsa dan agama?

Apa yang menarik Elias memberikan peringatan itu ketika menyampaikan ceramah di Pulau Pinang dalam forum bertajuk ''Nilai Sebenar Pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz.''

Selepas pilihan raya umum lalu nama Khalifah Umar Abdul Aziz menjadi sebutan di Pulau Pinang apabila Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menyatakan hasrat untuk mencontohi kepimpinan khalifah agung berkenaan.

Tetapi seperti mana kata Elias dalam ceramahnya, ''Jangan sebut (mencontohi kepimpinan Khalifah Abdul Aziz) sebab retorik politik, tapi fahami dan hayati sepenuhnya apa yang dia telah lakukan.''

Namun bagi orang Melayu yang taksub (orang-orang PAS dan PKR) dengan pegangan politik sempit dan demi menjaga kepentingan politik bersama dalam pakatan, mereka bergembira dengan apa yang diucapkan oleh Guan Eng.

Begitu ramai sekali pemimpin pembangkang hatta dalam Pas sendiri yang memperjuangkan Islam begitu teruja dengan permainan lidah Setiausaha Agung DAP itu. (lidah kuat putar-belit)

Justeru tidak hairanlah apabila kerajaan negeri Pulau Pinang membatalkan perarakan Maulidur Rasul, ramai pemimpin utama Pas membela Guan Eng.

Pelbagai andaian dan hujah dikeluarkan, malah ada yang sanggup membelek kitab bagi mempertahankan pembatalan berkenaan.

Demikianlah juga apabila ada pemimpin pembangkang bukan Islam memperalatkan ayat suci al-Quran dalam kempen politik mereka, orang Melayu termasuklah pemimpin politik Islam yang menjadi sekutu mereka memuji. ( Komen: Semoga Allah swt melaknati orang itu)

Lebih mendukacitakan lagi, ada ketikanya akibat terlalu taksub dengan politik, sesetengah pengikut parti sanggup melaungkan takbir 'Allahuakhbar'' apabila seseorang pemimpin bukan Islam berhujah. (Komen: Dunia nak akhir zaman!)

Apabila ada pemimpin politik lain menentang perkara berkenaan, pemimpin atau parti itu akan dianggap perkauman atau tidak pandai soal Islam.

Begitulah keadaan orang Melayu sekarang, kita berpecah-belah, tidak mahu sepakat dan sekata semata-mata kerana perbezaan politik.

Perbezaan itulah yang menutup mata dan hati sesetengah daripada pemimpin Melayu untuk melihat kebenaran dan kadang-kala 'tersesat' dalam membezakan antara kepentingan politik dan kepentingan umat.

Inilah bahana orkestra yang mungkin dimaksudkan oleh Elias. Sesetengah kita mengikut alunan orkestra politik tersebut sehingga kita leka dan lalai. Kesudahannya kita berpecah-belah walaupun kita sebangsa dan seagama serta mengadap kiblat yang sama.

Kecelaruan akibat orkestra politik inilah yang membuka laluan kepada pihak-pihak lain untuk begitu berani dari semasa ke semasa terus mempersenda dan memperlekehkan apa sahaja yang berkaitan dengan orang Melayu dan Islam.

Mereka sudah tidak ada rasa takut atau bimbang lagi kerana mereka tahu akan ada pemimpin politik Melayu yang akan sentiasa 'senada' dan 'seirama' dengan mereka.

Kepentingan politik mengatasi segala-galanya, apa sahaja hujah yang berkaitan bagi mewujudkan perpaduan di kalangan orang Melayu dan Islam akan dianggap rasis.

Atas sebab itulah Elias menegaskan, bahawa kita boleh berbeza cara hidup termasuk fahaman politik tetapi tidak sepatutnya berpecah.

Ia kerana perpecahan tidak akan menguntungkan mana-mana pun kelompok Melayu dan umat Islam. Sebab itulah di dalam al-Quran dan hadis, soal perpaduan ummah amat ditekankan.

Sejarah Islam sudah membuktikan perpecahan di kalangan umat Islam akan melemahkan mereka dan akhirnya mereka akan bercerai-berai sehingga tumbangnya empayar keagungan Islam.

Seperti mana kata Elias kunci kejayaan untuk menjadi umat yang hebat serta disegani sebenarnya bermula dengan kekuatan perpaduan dan bukannya kekuatan ekonomi.

Tetapi berapa ramaikah pemimpin Melayu yang menyedari perkara ini? Oleh kerana mementingkan perebutan kuasa politik, mereka meminggirkan semua peringatan itu.

Bagi mereka, kerjasama politik di dalam satu pakatan biarpun berbeza ideologi adalah lebih mustahak berbanding daripada mempertahankan hujah atau kritikan benar yang disampaikan oleh lawan politik mereka biarpun ia berkaitan dengan kepentingan agama dan bangsa.

Malahan ada pula yang tanpa mahu berfikir panjang - sudah pasti kerana kepentingan politik - sanggup bersetuju jika ada pihak luar mencampuri urusan dalaman negara kita.

Bagi mereka itu berlaku kononnya kerana di negara ini yang pemimpin utamanya adalah orang Islam terlalu banyak kepincangan termasuklah dalam bidang kehakiman.

Justeru hujah mereka, campur tangan asing hanyalah lambang keprihatinan kelompok berkenaan. Tetapi mereka sengaja melupakan orang asing yang bersikap demikian pastinya mempunyai 'udang di sebalik batu'.

Lebih malang lagi, pendirian yang boleh dianggap songsang ini disokong pula oleh penulis-penulis blog politik yang tidak sebulu dengan pemimpin parti Melayu di pihak kerajaan.

Ini belum lagi termasuk lidah rasmi parti masing-masing yang ada antaranya seratus-peratus hanya memaparkan fitnah dan memburukkan sesama Islam.

Mereka menulis mengikut emosi, mempertahankan pembatalan perarakan Maulidur Rasul, bergembira dengan penggunaan ayat al-Quran oleh bukan Islam dan menuduh pemimpin yang mempertahankan hak Melayu dan Islam sebagai rasis.

Inilah senario akibat leka dan lalai dengan orkestra politik yang dimainkan oleh pihak-pihak yang tidak mahu orang Melayu dan Islam bersatu.

Bagi puak yang memainkan orkestra politik dengan tujuan untuk terus memecah-belah orang Melayu, mereka terus akan berbuat demikian kerana mereka tahu kelemahan orang kita ialah mudah terpengaruh dengan retorik politik. Ini termasuklah kata-kata ingin mencontohi kepimpinan Khalifah Umar Abdul Aziz.

Hakikatnya, seperti mana dibimbangi oleh Elias, orang Melayu terus berpecah-belah. Perbezaan fahaman politik tidak lagi diiringi dengan usaha untuk merapatkan jurang dalam soal-soal berkaitan orang Melayu dan Islam.

Ada antara pemimpin Melayu terlalu teruja untuk meraih kekuasaan dan kedudukan, kelompok seperti ini sudah tidak mempedulikan apa-apa lagi selain mencari kedudukan politik semata-mata.

Justeru ketika kita masih berada dalam semangat sambutan memperingati kelahiran Nabi Muhammad SAW, maka cubalah berfikir sejenak wajarkah kita terus menari mengikut rentak orkestra alunan orang lain sehingga suatu hari kelak mampu memudaratkan masa depan orang Melayu dan umat Islam. - Utusan Malaysia

SEBUAH TANGGUNGJAWAB BERSAMA.

”Kini Pulau Pinang sudah diperintah oleh DAP. Walaupun PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkongsi kuasa di negeri ini kita yakin dan percaya suara pemimpin mereka tidak sekuat mana.Mungkin hanya sekuat sayur taugeh itu yang boleh kita definasikan kekuatan PAS dan PKR di negeri ini. Sama ada suka atau tidak suka , PAS dan PKR hanya berada di bawah telunjuk DAP selama parti ini memerintah. PAS dan PKR tidak mempunyai kuasa penuh dan tidak akan mampu membuang imej antara dua darjat di negeri ini. Orang Melayu akan terus miskin dan terbiar selagi DAP , memerintah negeri ini.”

Sepotong ayat di atas, sebenarnya adalah bayangan situasi yang sudah berlaku. Bak kata pepatah melayu, ”nasi sudah menjadi bubur”. Cuma yang amat dikesalkan, kenapa orang-orang Melayu (Islam) dalam PKR dan PAS tidak menyedari hakikat ini. Kenapa mereka mesti bersekongkol dengan puak-puak kafir ini. Kembalilah kepada perjuangan mulia dan suci, menyelamatkan bumi Malaysia dari kerakusan ”pemimpin politik kafir”. Tengok dan siasatlah bagaimana cara mereka bercakap. Cara mereka melayani pemberita. Fikirkanlah sedalam-dalamnya.

Lihat dan bacalah sepotong ayat ini:
”Apa yang kita lihat sekarang banyak tanah di negeri ini bukan sahaja sudah beralih tangan kepada bukan Melayu malah sudah terjual kepada orang luar. Jika sesuatu tidak dilakukan orang Melayu akan merempat di negeri ini.”

Lagi, baca ini pula!
”Kalau tak percaya boleh datang dan melihat sendiri berapa kerat peniaga Melayu di negeri ini. Orang Melayu hanya mampu berniaga di bawah-bawah pokok dalam keadaan gerai mereka yang uzur dan daif. Nasib tidak baik sering diserbu oleh pihak majlis perbandaran dan sebagainya. Kalau kita sempat pergi ke Teluk Bahang Pulau Pinang dapat menyaksikan dengan mata kepala sendiri peniaga India Muslim berniaga roti menggunakan basikal roda tiga dan sebagainya. Setahu kita peniaga roti basikal roda tiga wujud di zaman sebelum merdeka lagi. Tidak sakitkah mata pemimpin parti-parti Melayu dan Islam melihat fenomena ini? Adakah kuasa yang diberikan kepada mereka guna untuk memperjuangkan kepentingan ahli mereka sahaja?”

Inilah yang bakal terjadi pada PRU13 atau PRU14.. Seandainya terjadi, anak-anak cucu akan mengutuk!!! Melayu akan mengemis di negeri sendiri???

PULAU PINANG DALAM BAHAYA!

PULAU PINANG DALAM BAHAYA , IA AKAN TERLEPAS MACAM SINGAPURA

Sesuatu yang WAJIB dibaca!


(Saya petik daripada: Yazidothman.com

Para pemimpin utama negara ini terutama yang terdiri dari bangsa Melayu hendaklah menumpukan perhatian serta merta kepada negeri kita Pulau Pinang ,salah sebuah negeri dalam Persekutuan Tanah Melayu asalnya dan kini dalam Persekutuan Malaysia.
Mari kita segera melupakan kegilaan para pemimpin DAP, Keadilan dan PAS, kerana mereka kini sedang membuat lakonan untuk menarik perhatian Kerajaan Barisan Nasional terutamanya para pemimpin UMNO untuk mengaburi mata semua orang ; sedangkan pada masa yang sama mereka kini bertungkus lumus untuk menghapuskan kuasa Melayu di negeri Pulau Pinang buat selama-lamanya.
DAP Pulau Pinang kini memulakan usaha ‘rezoning’ atau mengezon semula atau membuat garis persempadanan semula semua penempatan penduduk Pulau Pinang. Rancangan di sebalik itu ialah menjadikan semua kawasan majoriti pengundi Melayu berpecah menjadi secil-kecil dan tidak ada suara majoriti di semua tempat.
Untuk ini orang Melayu akan dipindahkan dalam bentuk kumpulan –kumpulan kecil dan diletakkan ketengah-tengah kawasan pengundi Cina . Manakala para pengundi Cina pula dalam bentuk kumpulan yang besar dipindahkan kekawasan penduduk Orang Melayu untuk menjadikan bilangan mereka melebihi bilangan penduduk Melayu. Cara ini bila pilihanraya nanti semua calon DAP dan pakatan mereka akan menang mudah.
Cara inilah yang telah dibuat oleh Lee Kuan Yew di Singapura sebaik saja dia keluarkan dirinya dari Persekutuan Malaysia pada tahun 1965 lalu.
Semasa saya mula keluar dari Universiti Malaya dan melapur diri bertugas dengan Kumpulan Akhbar Utusan Melayu pada awal tahun 1981, saya dihantar ke Biro Selatan Utusan di Johor Bharu, dengan tugas khusus masuk ke Singapura setiap hari membuat sebarang laporan berita di sana.
Kebetulan masa itu Lee Kuan Yew Perdana Menteri Singapura sedang melakukan kerja-kerja ‘Rezoning’ penduduk Melayu ditahap kemuncak sekali iaitu memecahkan kawasan-kawasan penduduk Melayu di Gaylang Serai , Kaki Bukit, Tanjung Katong , Kalang, Kampung Ubi , Kampung Kandang Kerbau, Bedok, Arab Street dan lain-lain.
Rancangan Lee Kuan Yew ini amat berjaya, kerana selepas itu tidak seorang pun orang Melayu yang boleh bertanding mewakili penduduk Melayu, kerana mereka sudah dipisahkan dalam kelompok yang amat kecil ketempat-tempat berjauhan .
Dalam isu ini semua orang Melayu di Singapura membantah dan saya membuat laporan dan disiarkan secara meluas setiap hari segala bantahan itu ke dalam akhbar Kumpulan Utusan Melayu, tentang bantahan ketua-ketua Masyarakat Melayu, termasuk ketua –ketua persatuan penduduk, pertubuhan-pertubuhan belia, pelajar, Pertubuhan Kebajikan di setiap kampong dan persatuan-persatuan khairat kematian di setiap masjid di Singapura.
Kerja dan tugas saya yang diarahkan dari Kuala Lumpur menjadi mudah dengan pertolongan dan kerjasama dari rakan-rakan saya para wartawan di Singapura sendiri terutamanya wartawan dari Kumpulan Straits Times Singapore yang membawa jalan untuk menemui pihak-pihak berkenaan di Republik itu.
Bagaimanapun saya terkejut besar, bila satu pagi, sebaik saja saya tiba di tempat wartawan Singapura selalu minum-minum , seorang wartawan Berita Harian Singapura Noryati Duriat berkata kepada saya ;
“Zid, Che gu talifon saya malam tadi katanya, Noryatri, tolong tanyakan pada Yazid ,dia suka tak Orang Melayu jadi Menteri di Singapura ini, kalau dia suka, tolong jangan datang jumpa saya dan tolong jangan menalifon saya lagi..kalau tidak saya akan diberhentikan dari jawatan ini..”
Che Gu yang yang dimaksudkan oleh Noryati itu ialah Menteri Hal Ehwal Masyarakat Singapura, Dr.Ahmad Mattar, di mana sebelum menjadi wakil rakyat dan menteri, beliau adalah seorang guru. wartawan Singapura bahasakannya Che Gu bila bercakap mengenainya atau bila bercakap dengannya.
Ertinya Lee Kuan Yew sudah pasang pengintip atau spy mengenai apa yang saya lakukan di Singapura beliau tidak suka , dan menteri kanan Singapura Dr. Ahmad Matar telah diberi amaran oleh Lee Kuan Yew agar tidak menemui atau bercakap melalui talifon kerana takut terlepas kepada saya sebarang maklumat tentang rancangannya untuk menghilangkan kuasa politik orang-orang Melayu di Singapura.
Seorang kenalan saya (bukan Melayu) dalam pentadbiran Lee Kuan Yew member isyarat jelas bahawa setiap kali saya melepasi Woodlands (sempadan utama selepas masuk ke Singapura melalui pintu Tambak Johor) ada sebuah kereta sentiasa mengekori ke mana saja saya berada .
Pada akhirnya, yang menjelaskan betapa saya tidak digalakkan masuk ke Singapura ialah, bila saya dikenakan peperiksaan 100% oleh anggota Polis Singapura satu hari sebaik saja saya tiba di laluan Imigresen Singapura di Woodlands itu, tanpa sebarang sebab yang munasabah.
Alhamdulillah , berikutan kepayahan itu saya diarahkan oleh Ibu Pejabat di Kuala Lumpur untuk berrtukar Ke Pulau Pinang. Selepas itu segala kerja-kerja Lee Kuan Yew tidak kedengaran lagi dibantah oleh Orang-orang Melayu di Singapura.
Kembali ke Pulau Pinang, rancangan Lim Guan Eng adalah 100% mengikut jejak Lee Kuan Yew. Saya mempunyai bukti , bahawa Lim Guan Eng hampir setiap minggu terbang ke Singapura mengadap Sifu atau guru besarnya bagaimana hendak menghapuskan kuasa politik Melayu di Pulau Pinang.
Lim Guan Eng pernah terkeluar cakap kepada orang-orangnya di Pulau Pinang mengenai apa yang dituturkan oleh Lee Kuan Yew kepadanya semasa mengadap Sifu Agungnya di Singapura itu.Katanya Lee Kuan Yew berkata kepadanya..” You don’t worry I’ll teach you step by step”…ertinya ,jangan bimbang saya akan ajar kamu selangkah demi selangkah (bagaimana hendak menghancurkan pengaruh dan politik kaum Melayu di Pulau Pinang).
Hubaya..hubaya para pemimpin UMNO..awas dan waspadalah dan atasilah !!!

HANCUR - ZAKAT PULAU PINANG!

Inilah ceritanya bila kafir laknat memerintah. Bacalah, biar sampai faham.
(Petikan sumber daripada Berita Harian)
FEB 17 — Siapakah bakal dilantik Pengerusi Syarikat As-Sahabah Urus Zakat Sdn Bhd atau lebih dikenali dengan nama Pusat Urus Zakat (PUZ), syarikat yang diamanahkan mengendalikan urusan zakat di Pulau Pinang?

Berjayakah kerajaan negeri pimpinan DAP untuk ‘menguasai’ PUZ dengan mencadangkan Timbalan Ketua Menteri I, Mansor Othman menduduki jawatan itu, yang sebelum ini secara tradisinya disandang oleh Yang Dipertua (YDP) Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp).

Mengapa pula kerajaan negeri begitu berminat untuk menempatkan Mansor menduduki kerusi itu walaupun beliau bukannya YDP Maipp mahupun Ahli Majlis Maipp sehingga dibantah keras oleh Umno Pulau Pinang?

‘Arahan’ kerajaan negeri kepada Maipp yang memiliki kepentingan 100 peratus dalam PUZ melalui surat yang ditandatangani Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan Agama negeri, Abdul Malik Abul Kassim, bukannya Ketua Menteri, Lim Guan Eng, supaya melantik Mansor, juga dilihat pelik oleh Umno kerana Abdul Malik tidak mempunyai ‘locus standi’ untuk mengeluarkan surat itu.

Umno melihat cadangan pelantikan Mansor yang juga Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang sebagai usaha kerajaan negeri untuk memanipulasi hal-ehwal zakat bagi kepentingan politik, bukannya golongan asnaf.
Lantaran itu, Umno Pulau Pinang mahu YDP Maipp, Ellias Zakaria, dilantik menjawat jawatan berkenaan kerana beliau mempunyai latar belakang yang tepat bagi menguruskan institusi zakat di negeri ini. Ellias yang juga bekas Pengarah Pusat Islam Universiti Sains Malaysia (USM) sendiri juga mahu mempertahankan tradisi yang diamalkan sejak PUZ ditubuhkan pada 1994, iaitu YDP Maipp juga menyandang jawatan Pengerusi PUZ.Malah, mesyuarat Ahli Majlis Maipp yang diadakan baru-baru ini juga menyaksikan ada ahli majlis yang tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan negeri itu. Dan, apakah keputusan mesyuarat seterusnya yang dijadualkan pada akhir bulan ini.


Yang menjadi persoalan ialah kenapa kerajaan negeri begitu berminat dengan jawatan Pengerusi PUZ selepas gagal untuk ‘memiliki’ kerusi YDP Maipp. Adakah ia kerana PUZ yang menguruskan kira-kira RM40 juta kutipan zakat setahun, dilihat seperti ‘lembu susu’ oleh pihak yang berkepentingan sehingga merebut untuk menguasainya.

Sebenarnya, usaha pakatan pembangkang – DAP, PKR dan Pas — untuk menguasai Maipp dan seterusnya PUZ bermula sejak mengambilalih Pulau Pinang pada Mac 2008. Ketika itu, YDP Maipp yang juga Pengerusi PUZ disandang oleh Shabudin Yahaya.Shabudin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Berangan sejak 2004 hingga kini, ‘ditekan’ supaya melepaskan jawatan dalam Maipp.

Lantaran tekanan itu, Shabudin mengumumkan peletakan jawatan berkuat kuasa 15 April 2008 selepas mengutuskan surat pelepasan jawatan kepada Yang di-Pertuan Agong selaku Ketua Agama negeri. Bagaimanapun, Tuanku Mizan Zainal Abidin tidak memberi perkenan, sebaliknya menitahkan supaya Shabudin terus memegang jawatan itu sehingga tempoh tauliah tamat pada Disember 2009.

Pada masa sama, perbincangan diadakan di antara wakil kerajaan negeri diketuai Timbalan Ketua Menteri I, Mohammad Fairus Khairuddin (meletak jawatan pada April 2009) dengan pemimpin Umno. Mereka setuju bahawa individu yang bakal dilantik sebagai YDP Maipp mestilah bukan orang politik bagi memastikan keadilan kepada semua pihak.Kedua-dua pihak bersetuju mencadangkan nama Ellias yang juga pensyarah USM kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai pengganti Shabudin selaku YDP Maipp dan kemudiannya diperkenankan.

Bagaimanapun, ketika kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir pada Ogos 2009 berikutan kematian Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman dari Pas, isu jawatan YDP Maipp muncul semula.Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, membuat pengumuman jika calon Pas, Mohd Salleh Man, yang juga Pesuruhjaya Pas negeri menang pilihan raya kecil itu, beliau akan dilantik sebagai YDP Maipp walhal Yang di-Pertuan Agong sudah memperkenankan Ellias.

Mesyuarat Exco kerajaan negeri turut bersetuju melantik Mohd Salleh mengisi jawatan berkenaan, sekali gus membelakangkan keputusan yang diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong. Sekali lagi masalah timbul kerana kerajaan negeri bukan saja mengetepikan perkenan Seri Paduka tetapi juga mempermainkan harapan penyokong Pas yang mahu wakil mereka juga mendapat jawatan dalam kerajaan negeri setelah Mohd Hamdan tidak diberikan apa-apa jawatan.

Apabila Shabudin mengosongkan kerusi jawatan YDP Maipp dan diganti oleh Ellias seperti diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, penyokong Pas hanya menggigit jari untuk melihat wakil mereka mendapat jawatan berkenaan dan berasakan seolah-olah mereka dipermain-mainkan kerajaan negeri.Jadi untuk tidak menghampakan harapan Pas yang menjadi penyokong setia walaupun dilayan seperti ‘melukut di tepi gantang’, Mohd Salleh diberi jawatan sebagai Timbalan YDP Maipp.

Selepas gagal menguasai kerusi YDP Maipp, maka kerajaan negeri kini berusaha untuk menguasai PUZ dengan mencadangkan Mansor yang juga Adun Penanti untuk menjadi Pengerusi PUZ.

Motif sebenar cadangan itu tidak diketahui, tetapi sekiranya apa yang didakwa oleh Umno Pulau Pinang bahawa ia bermotifkan politik, ia sesuatu yang amat menyedihkan bagi umat Islam termasuk pembayar zakat.Justeru, bantahan itu perlu dipandang serius kerana campur tangan politik dalam pengurusan zakat memungkinkan ada golongan yang layak menerima zakat akan dipinggirkan kerana fahaman politik yang berbeza, selain gagal memastikan pembangunan masyarakat Islam terpelihara.
Bukannya menyokong mana-mana pihak tetapi sekadar peringatan kepada kerajaan negeri bahawa apa yang dibangkitkan itu adalah sesuatu yang mungkin boleh berlaku terutama dalam keghairahan parti politik untuk mencari sokongan dan meluaskan pengaruh masing-masing.


Justeru, kemelut ini perlu diselesaikan segera kerana ribuan penerima zakat di bawah sana sentiasa menunggu bila hak mereka akan tiba dan pada masa yang sama imej institusi zakat juga perlu bersih. Dalam dunia yang serba mencabar hari ini, semua pihak sepatutnya berusaha memartabatkan institusi zakat dengan meningkatkan kesedaran di kalangan umat Islam supaya membayar zakat, serta memantapkan sistem pengurusan zakat bagi memastikan pembangunan umat Islam terpelihara. Kita tidak mahu akibat perebutan siapa yang berhak menjadi Pengerusi PUZ menyebabkan pengurusan zakat menjadi berkecamuk sehingga menjejaskan nasib penerimanya, sekali gus mencemarkan imej Islam.

Ketepikan segala permasalahan dan buat keputusan terbaik kerana kita tidak mahu ‘gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah-tengah’. — Berita Harian


Komen:


Lihatlah betapa liciknya Pakatan Rakyat “menghakmilik” harta orang lain menjadi harta mereka. Harta orang Melayu Islam Pulau Pinang. Entah apa lagi yang mereka akan ambil. Semasa pemerintahan Barisan Nasional (BN) tidak pernah pun terjadi sebegini.

Cuba tengok pula satu perkara lagi yang mereka hendak buat. Pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan… apa motif sebenarnya. Lihat dan fikirlah secara mendalam. ”Pilihan raya PBT hanya mainan politik pembangkang!”
Secara logiknya, pilihan raya kerajaan tempatan hanya menyebabkan politiking sepanjang proses itu. Ia bertentangan dengan mandat atau peranan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang sepatutnya menumpukan kepada kaedah terbaik dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat. Pemilihan itu turut membabitkan sejumlah wang, masa dan tenaga banyak. Tetapi apabila kerajaan Pulau Pinang dan Selangor bercadang mahu mengadakan pilihan raya pada peringkat kerajaan tempatan, maka maksud tersurat dan tersirat di sebalik proses itu sebenarnya tersembunyi beberapa muslihat besar.
Kenapa bersungguh mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan selepas sekian lama ia dimansuhkan? Pilihan raya kerajaan tempatan antara lain membabitkan kawasan Bandar Kuala Lumpur untuk memilih ahli majlisnya. Pilihan raya itu bagaimanapun dimansuhkan pada 1970. Sejak itu, tiada lagi pilihan raya kerajaan tempatan dan selepas 40 tahun berlalu kenapa kerajaan pakatan mahu ‘menghidupkan’ semula pemilihan berkenaan?


"Mengadakan semula pilihan raya kerajaan tempatan akan menimbulkan banyak politiking dan tidak memberi manfaat kepada rakyat selain menghabiskan perbelanjaan".

Syed Ali Alhabshee
Setiausaha Barisan Nasional

Persoalan pertama timbul ialah siapa bakal bertanding pilihan raya itu? Apakah ia membabitkan proksi parti politik atau individu tulen yang mahu berkhidmat sebagai ahli majlis pihak berkuasa tempatan (PBT). Berdasarkan cadangan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, mengadakan pilihan raya itu tidak lebih kecuali ada motif politik.(Hendak mengalihkan fokus kepada kelemahan pentadbirannya)

Ketika kerajaan pakatan pimpinan beliau menghadapi kemerosotan sokongan rakyat Pulau Pinang serta kritikan pemimpin ‘parti sahabat’ sendiri iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), maka cadangan beliau antara lain sebagai kaedah mengawal kerosakan terhadap DAP. Cadangan Guan Eng juga tidak lebih daripada sekadar mahu mengalihkan tumpuan umum terhadap kelemahan kerajaannya.

DAP menguasai 19 kerusi Dewan Undangan Negeri di Pulau Pinang. PKR pula mengisi 9 kerusi dan 1 milik Pas, manakala 11 milik Barisan Nasional (BN). Andai pilihan raya itu dibenarkan, Guan Eng berasakan DAP mampu mengulangi keupayaan seperti ketika pilihan raya umum 2008 lalu. Kemenangan itu akan dicanang, dimanipulasi dan dieksploitasi menjadi pelbagai bentuk isu serta modal politik parti pembangkang.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim turut menyokong cadangan Guan Eng kerana berfikiran sama iaitu pilihan raya berkenaan boleh dijadikan kaedah mengawal kerosakan PKR yang kian mereput kerana satu persatu pemimpinnya meletakkan jawatan dan keluar parti. (Taktik mengalihkan perhatian seperti tunjuk ajar DS Anwar Ibrahim )

“Pilihan raya kerajaan tempatan adalah agenda politik parti pembangkang semata-mata untuk memenuhi janji politik mereka,” kata Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Ini boleh dijadikan peluang untuk menguji kekuatan parti dalam kawasan itu. Ini satu strategi (politik),” kata aktivis Tan Sri Lee Lam Thye pula.

Komen:

Wahai sahabat-sahabat seMelayu dan seIslam, marilah kita merenung semua TIPU MUSLIHAT yang sedang dirancangkan. Fikirkanlah tentang anak-anak cucu kita yang akan mendiami negara ini. Kita mungkin tidak akan hidup lagi selepas PRU13, PRU14 atau PRU15. FIKIRKANLAH...

CERITA BOHONG DAN DONGENG.

Cakap saja bolehlah. Siapa pun boleh cakap macam-macam. Realitinya mana ada. Cakap untuk tipu orang bolehlah. Yang peleknya, yang dok kena tipu tu tak bisa sedar. Dok kena tipu sedia. Tak usah cakaplah. Kami di negeri Perak, dah masak sangat permainan "tipu-menipu" ni. Cakap bolehlah. Modai air liur.

Baca berita di bawah ini. Saya ambil dari Harakahdaily. Bukan surat khabar lain pun. Bangunlah saudara seIslam ku...Bangunlah!

KUALA LUMPUR, 23 Mac: “Kalau DAP (dan) Pakatan Rakyat dianggap ‘anti Islam’, adakah Umno dua kali ganda ‘anti Islam’ kerana memberikan peruntukan yang jauh lebih sedikit waktu memerintah kerajaan negeri dulu,” kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Justeru, beliau menempelak dakwaan Umno bahawa DAP melaksanakan dasar ‘anti-Islam’ di Pulau Pinang apabila membacakan jumlah peruntukan kewangan yang diberikan oleh kerajaan negeri era Pakatan Rakyat berbanding Barisan Nasional untuk perkembangan Islam.

“Waktu kita ambil alih kerajaan (2008), kerajaan Umno beri peruntukan (sebanyak) RM12.5 juta untuk perkembangan Islam di Pulau Pinang, selepas kita memerintah (2009), kita naikkan pada RM20.5 juta,” jelas beliau yang juga Setiausaha Agung DAP di Dewan Rakyat pagi tadi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, kerajaan negeri turut meningkatkan peruntukan kewangan untuk aktiviti perkembangan Islam sehingga RM24.3 juta pada tahun ini.

Sebelum pada itu, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dalam sesi soal jawab, mendakwa Guan Eng dan DAP mengamalkan sikap anti-Islam ketika mentadbir kerajaan negeri.

Dalam perkembangan berkaitan, akhbar Utusan Malaysia turut didakwa cuba menutup pencapaian sebenar kerajaan negeri dalam memelihara kepentingan Islam dan umat Melayu di Pulau Pinang.

Tidak cukup dengan mendakwa Utusan Malaysia sebagai ‘utusan fitnah’, beliau turut mendakwa akhbar tersebut juga mengamalkan sikap anti Islam demi merealisasikan cita-cita Umno untuk menguasai kerajaan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13) kelak.

Pun begitu, beliau melahirkan rasa yakin bahawa rakyat Pulau Pinang tidak terpengaruh dengan dakyah ‘anti Islam’ yang dipropagandakan oleh akhbar Utusan Malaysia kerana rakyat sekarang bermaklumat dan bijak menilai berita dari akhbar tersebut.


Komen:

Memang le banyak (lebih sikit), tapi wang zakat dah jadi apa??? Jangan temberang la semua tu. YB Zahrin dah timbulkan soal ini hingga keluar parti. Kalau tidak bekas Timbalan Ketua Menteri tak letak jawatan. Kita kena tanya pasai apa? Ini yang penting dulu. Marilah sama-sama kita berdoa agar mereka terlungkup habis di telan laut. Tak habis-habis dia orang menyebarkan pembohongan.

TIDAK BOLEH KRITIK LANGSUNG.

Lihat dan bacalah tulisan di bawah ini. Sengaja saya paparkan untuk bacaan umum. Lihatlah bagaimana sikap YB mereka yang tidak boleh ditegur langsung. Kalau yang orang lain, pandai dan sibuk kritik. Sudah kena batang hidung sendiri, tengoklah basa yang dia guna!

KULIM, 17 Mac: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Lunas, Mohd Radzhi Salleh yang kebelakangan ini kerap mempertikaikan kepimpinan wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Kedah dinasihatkan supaya melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat di kawasannya terlebih dahulu.

Gesaan itu dibuat oleh Adun Kulim, Lim Soo Nee sebagai menjawab tuduhan Mohd Radzhi bahawa sepanjang dua tahun kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) tidak banyak membantu penduduk Kulim.

"Beliau tidak perlu mempertikaikan apa yang perlu dilakukan di kawasan saya.Sepatutnya beliau perlu memberi tumpuan dan melaksanakan amanah yang telah diberi oleh rakyat kepada beliau atas mandat tiket PKR dahulu untuk menjaga kebajikan mereka.Itu kawasan yang perlu beliau beri perhatian dan bukannya kawasan saya.

"Adalah lebih baik bagi beliau menjaga kawasan bebas beliau.Sebagai wakil rakyat Kulim maka saya akan melakukan yang terbaik bagi memastikan penduduk kawasan ini berada dalam kehidupan yang harmoni dan selesa.Saya juga tidak mahu banyak berpolitik sehinggakan agenda rakyat yang sebenarnya dilupakan.

"Adalah menjadi keutamaan supaya kebajikan mereka didahulukan.Oleh kerana itu Majlis Ketua Kampung diharap dapat menyalurkan maklumat tentang permasalahan yang ada di kampung masing-masing supaya dapat diatasi segala masalah yang dihadapi."katanya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri berkata, bagi membantu penduduk yang daif dan memerlukan di beberapa kampung seperti Mahang beberapa nama yang memerlukan pemerhatian telah pun disenaraikan untuk diajukan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan bantuan yang diperlukan.

Komen:

Kulim pun tak tara mana pun. Saya selalu jalan-jalan kat sana. Jalan raya pun pecah-pecah habis. Kelam-kabut pulak tu. Pemandu-pemandu pun ramai yang kurang ajar. Potong tak tentu tempat. "Double line" pun dia potong "menyerit". Kalau cemerlang, jalan raya dan lalu lintas mesti "tip-top".

MENGAPA INI TERJADI?

SOALNYA MENGAPA INI TERJADI?

“POLITIC is the art of possible”, kata ahli politik Jerman, Otto Von Bismarck.
Mungkinkah kerana berpegang kepada falsafah itu tiga anggota parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) bertindak keluar parti.
Terakhir anggota Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri, 65 mencuba falsafah itu. Sebelumnya Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim (Bayan Baru) dan Tan Tee Beng (Nibong Tebal).
Manakala anggota parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin pula dipecat sebagai ahli parti. Sekarang jumlah anggota parlimen PKR tinggal 27 orang.
Rakan-rakan sekutu lain dalam Pakatan Rakyat iaitu DAP kekal 28 kerusi dan PAS juga bertahan 23 kerusi. Pada awalnya jumlah anggota parlimen yang menang atas tiket PAS ada 24 kerusi, namun Datuk Ibrahim Ali enggan mengakui hakikat itu.
Jadi PAS terus kekal dengan 23 kerusi biar pun ada pertambahan dengan satu kerusi di Kuala Terengganu pada Januari 2009.
Politik ikut cuaca juga melanda wakil rakyat peringkat Dewan Undangan Negeri (Dun). Mereka lebih ramai yang sudah beralih angin.
Segala cerita bermula di Perak pada awal tahun lepas. Dua Adun PKR iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Osman Jailu (Changkat Jering) dilaporkan hilang, tiba-tiba mereka muncul bersama Datuk Seri Najib Razak.
Turut hilang Adun DAP, Hee Yit Fong (Jelapang). Amalan politik mereka menepati ramalan Otto Von Bismarck, segala kemungkinan boleh berlaku. Benarlah dikatakan ia seumpama cuaca.
Jamaluddin, 53, sebelum itu Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Koperasi, Pertanian dan Perladangan.
Manakala Osman, 58, ialah Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Insan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan Perak.
KOMEN:

Persoalan tentang berita dan bilangan kerusi itu tidak penting. Sebenarnya, yang lebih penting ialah mengapa ”keluar parti” ini terjadi? Ini perlukan jawapan yang jelas dan benar. Bukan suatu andaian atau pendapat main hentam saja. Dalam dunia realiti, sesuatu yang berlaku pasti ada sebabnya. Pokok pada persoalan ini hanyalah satu iaitu ”KECEWA DENGAN KEPIMPINAN”. Kepimpinan mementingkan bulu, mengutamakan kroni dan kedudukan atau taraf sosio-ekonomi. (Maksudnya, yang kaya diutamakan. Yang dulunya ada kedudukan, akan diberikan jawatan serta-merta.) Perkara mengenai kemuliaan Islam dan kedudukan Melayu bukan lagi menjadi dasar perjuangan. Tidak berani bercakap dua perkara ini demi menjaga hati ”rakan se pakatan”. Alangkah hinanya perjuangan ini! Jangan lah diberikan alasan mereka yang keluar itu kerana mendapat habuan dari pihak lain. Ini alasan macam budak-budak hingusan yang hanya dipujuk dengan gula-gula. Ini soal perjuangan, macam YB Datuk Ibrahim Ali. Dia lebih selesa berjuang sebagai ahli Bebas. Bebas bercakap segala penyelewengan. Kalau duduk dalam parti, akan susah jika bercakap perkara-perkara dasar parti. Kelak nanti dihadapkan ke JK Disiplin parti yang entah apa-apa. Kemudian, tanpa banyak pertimbangan akan dipecat. Lebih teruk lagi, buat sembahyang hajat diturunkan bala atau laknat kepada YB yang berkenaan. Yang menghairankan, sembahyang hajat supaya tunjukkan kebenaran tentang MELIWAT tak berani nak buat. Sepatutnya buatlah supaya rakyat jelas perkara ini. Bukan sahaja tak buat solat hajat, malah pelbagai fatwa dikeluarkan. Konon-kononnya, mereka sahajalah ulamak yang direstui ALLAH swt.

Peristiwa di Perak, ditakdirkan terjadi begitu. ALLAH Maha Adil dan Pengasih. Kasihkan kepada orang Islam dan Melayu di Perak, maka kerajaan PR tumbang. (Faham-faham saja le!) Kita orang Melayu Perak sepatutnya bersyukur.

Nuffnang