Wednesday, January 20, 2010

SEMANGAT KERJA THOMAS EDISON

MENGGUNAKAN contoh kesungguhan bekerja THOMAS EDISON yang tidak pernah berputus asa, sebaliknya sentiasa berfikiran positif untuk menghadapi cabaran adalah suatu penyebaran ilmu motivasi yang baik bagi meniup semangat untuk mencapai kejayaan dan kecemerlangan.

DALAM menangani masalah pemasaran atau promosi blog sebagai media untuk menjana pendapatan, sebaiknya usaha THOMAS EDISON dalam menghasilkan lampu wajar dijadikan teladan. Kenapa tidak? THOMAS EDISON mencipta lampu sehingga 6,000 kali gagal tetapi terus mencari punca kegagalan sehingga ibunya sendiri menyatakan beliau telah gagal. Akan tetapi, THOMAS EDISON menafikan dengan mengatakan ia bukannya gagal tetapi telah berjaya menemui 6,000 cara yang menyebabkan lampu tidak bernyala.

BEKERJA GUNAKAN OTAK
INI juga direalisasikan oleh YB Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Mohd. Shafie Afdal bagi mempertingkatkan kerja kaki tangan kementeriannya. Untuk melaksanakan tanggungjawab, perlu ada sikap proaktif, kreatif dan inovatif bagi memastikan pencapaian objektif, visi, misi dan target selain berintegriti, gigih berusaha, sentiasa ingin dan mengambil tahu, berani dan mengamalkan sifat rendah diri.

DALAM konteks penulisan blog, kebebasan berfikir secara kteatif dan inovatif akan memberikan sumbangan besar untuk membangunkan blog dan menjana pendapatan yang tidak terhingga banyaknya.

KERAJINAN mencari ilmu-ilmu dan teknik-teknik pemasaran blog merupakan salah satu ciri-ciri inovatif dan proaktif yang perlu ada pada setiap blogger demi mencapai target disamping memberi sumbangan yang ikhlas kepada dunia blog.Penghasilan blog yang menarik dan cantik adalah sifat-sifat kreatif yang perlu ada pada penulis blog.

KAEDAH pemasaran blog boleh dilakukan melalui laman-laman "sosial media" seperti Facebook, hi5,


Nuffnang