Saturday, January 2, 2010

BERITA 01 JANUARI 2010

BINA MASA DEPAN MAKMUR

Ini adalah harapan YAB. Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, agar ekonomi Malaysia bangkit dengan pertumbuhan lebih positif menerusi pengurangan kadar deficit fiscal dari 7.4% kepada 5.6% pada tahun ini. Akan tetapi, matlamat penting ialah untuk meletakkan asas kukuh bagi kemakmuran masa depan negara dengan pembaharuan yang berterusan .

”Masa depan Malaysia yang lebih cemerlang terletak kepada penggabungan serta pemupukan idea, bakat, inisiatif dan semangat seluruh rakyat tanpa mengenal batas dan latar belakang.”

Kerajaan akan membentangkan dua inisiatif penting – iaitu inisiatif jangka panjang melalui model baru ekonomiyang kan menjadi pandua hala tuju pembangunan Negara menuju 2020 seta tahun-tahun berikutnya; dan yang kedua, iaitu inisiatif jangka pendek dan sederhana menerusi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10).

Kunci kejaya terletak kepada peranan proaktif setiap rakyat Malaysia, bukan semata-mata kepada kekayaan sumberf alam malah, modal insan yang berilmu dihiasi semangat keusahawanan waja dalam menjana kekayaan baru untuk Negara.

Pentadbiran PM menggubal enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), iaitu:

1. Mengurangkan kadar jenayah.

2. Memerangi rasuah.

3. Meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan.

4. Mempertingkatkan taraf hidup rakyat yang berpendapatan rendah.

5. Memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman. dan,

6. Menambah baik pengangkutan awam dalam jangka masa sederhana.

Membentuk Indeks Pencapaian Utama atau ”Key Performance Indicator (KPI)” bagi rakyat menilai keberkesanan dan kejayaan pentadbiran kerajaan. (Tak mau pandai cakap atau hentam sahaja…)

KEKASIH SUAMI WANITA MATI DALAM ALMARI DITAHAN!

Masyaallah.. baru masuk tahun baru, sudah ada pembunuhan. Inilah bentuk peradaban manusia yang menjalani penghidupan di era 2010. Tiada lagi belas kasihan atau takut pada dosa dan pembalasan di Hari Akhirat.

Mangsa adalah Fazlina bt Ahmad, 39 tahun. Mayatnya telah dibungkus dengan selimut, mulut dan hidung ditutup dengan pita pelekat disorok dalam almari. Mangsa mati dipercayai lemas (tidak boleh bernafas). Peristiwa berlaku di Taman Pinggiran Ukay, Kuala Lumpur.

KEPUTUSAN BENAR HERALD GUNA KALIMAH SUCI DIKAJI

Tan Sri Harussani Zakaria – Mufti Perak menyatakan:

”Nama Allah tidak boleh disamakan dengan nama Tuhan agama lain kerana Allah bermaksud Yang Maha Esa dan tidak bersekutu denganmana-mana benda. Keputusan itu suatu penghinaan.”

Beritanya ialah:
Kerajaan akan mengkaji perintah perisytiharan oleh Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) semalam, yang membenarkan majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan Allah sebelum membuat keputusan sama ada memohon penangguhan perintah itu atau mengemukakan rayuan.

Hakim Datuk Lau Bee Lan yang menyampaikan penghakiman. Manasabah atau kena pada tempatnya ??? Fikirkanlah . Cerdik pandai agama Islam perlu beri perhatian (Ulamak PAS macam mana??)


HARGA GULA NAIK 20 SEN

Harga gula mentah dunia meningkat RM2.20 sekilogram (kg)..Ini yang meletihkan pengguna. Sekarang ini pun gula langsung tiada dijual.

Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan telah mengumumkan bahawa harga baru gula di Semenanjung Malaysia ialah RM1.65 sen sekilogram dan di Sabah dan Sarawak ialah RM1.75 sen sekilogram.

Secara relatifnya, kenaikan harga gula itu masih rendah berbanding Negara ASEAN termasuk Thailand berharga RM2.50 sekilogram, Indonesia –(RM3.40), Singapura –(RM3.05) dan Filipina –(RM3.62)


KELANTAN FAIL PERMOHONAN KETEPI BAYARAN GANTI RUGI

Kerajaan Kelantan failkan permohonan di Mahkamah Rayuan, bagi mengetepikan perintah membayar ganti rugi dan pampasan sebanyak RM 800 juta kepada syarikat balak iaitu Syarikat Kemajuan Timbermine Sdn.Bhd. (Timbermine)

Apa pulak cerita yang ini.. Tak habis-habis lagi.

CUBAAN PECAH REKOD TARIAN TERAMAI

Ini cerita di Georgetown, Pulau Pinang sempena sambutan tahun baru 2010. Peserta seramai 12,000 orang termasuk lah Lim Guan Eng, KM Pulau Pinang. Hendak buat apa.. orang Islam tak payahlah turun. Duduklah dirumah, buat sembahyang sunat. Memang betul lah PENANG SEMUANYA ADA... maksiat pun banyak.


GRADUAN TAJAAN DISERAP AUTOMATIK

Langkah elak graduan pendidikan menganggur selepas tamat pengajian di IPTA.

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata graduan tidak ditaja oleh Kementerian Pelajaran Malaysia perlu membuat permohonan tetapi tiada jaminan penempatan ke sekolah apabila tamat pengajian.

Berita ini mengecewakan hati para graduan yang bakal menamatkan pengajian dalam bidang pendidikan di IPTA. Apakah langkah penyelesaiannya nanti???

Nuffnang