Thursday, January 7, 2010

ARAH KEJAYAAN

Kejayaan…..merupakan perkataan yang mempunyai pelbagai makna dan pengertian yang cukup luas. Setiap orang mempunyai definisi yang berbeza berkaitan dengan konsep dan makna kejayaan ini. Secara keseluruhan dapat dibuat kesimpulan bahawa kejayaan adalah satu pencapaian, kebahagian, kegembiraan, kebanggaan dan usaha.

Jika di hayati dari segi konsep dan makna ini, memang kejayaan memberikan kita satu keseronokan dan kebanggaan. Namun adakah kita sudah sampai ke tahap yang boleh dikatakan kita berjaya atau kita semakin jauh dari maksud sebenar kejayaan itu. Mungkin kata-kata hikmat Rich Port berikut boleh mengukur maksud kejayaan.
DominasiLamanSosial

Boleh dikatakan semua orang tahu ramuan yang perlu untuk kejayaan. Hanya satu masalahnya, iaitu mereka tidak bersedia untuk membayar harganya

Rich Port.


Marilah bersama-sama menghayati cuitan-cuitan rasa berikut untuk memberikan kita lagi semangat dan hikmah untuk menemui jalan kejayaan yang diimpikan.

Kayakan hati anda sebelum anda menjadi kaya. Berfikirkan berapa banyak anda boleh memberi lebih baik daripada berfikir berapa banyak ganjaran yang boleh anda perolehi.

Jadilah mukmin yang kuat dan melakukan sesuatu yang memberi manfaat kepada dunia dan isinya dengan berusaha bersungguh-sungguh.

Memperolehi harta itu adalah sebaik-baik perangai setelah beragama. Kita seharunya berlumba-lumba untuk mengejar kemajuan. Fokus kita adalah untuk mencapai kejayaan disamping dapat membantu orang lain.

Kaedah belajar yang terbaik adalah mempraktikkan apa yang telah diketahui. Insan yang mempraktikkan apa yang diketahui dan kemudian mengajar kepada orang lain adalah insan yang paling banyak mendapat hikmah.

Menuntut ilmu adalah satu tugas yang amat penting, malah ia adalah lebih utama dari mencari harta kekayaan. Ilmu pengetahuan yang diperolehi itu akan memberikan kita keuntungan.

Sikap insan menghalakan cara dia bertindak. Tetapi sikap itu bergantung kepada cara ia berfikir, dan cara dia berfikir bergantung kepada pengetahuan dan pengalamannya.

Islam menyuruh supaya umatnya berusaha bersungguh-sungguh untuk dunia dan akhirat, seterusnya menekankan umatnya berdikari, berusaha dan bertawakal.
Harap cuitan-cuitan ringkas ini akan memberikan anda rangsangan untuk terus berjaya. Marilah kita sama-sama berusaha untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat.

“Hati perlu kaya sebelum diri menjadi kaya. Berilah sebelum anda menerima ganjaran. Usah mengharapkan ganjaran sebelum anda memberikan sesuatu” .


Bookplanet.com
Raja Affiliate

KEJAYAAN SEBUAH BLOG

Untuk kejayaan sebuah blog supaya menjadi blog yang berhasil, perkara yang pertama harus anda mengerti adalah pengertian dasar dari SEO. SEO atau “Search Engine Optimising” adalah sebuah proses halaman web agar dapat dibaca dengan lebih baik oleh “search engine” yang bersifat ”crawler”. Salah satu kunci keberhasilan dari sebuah website atau blog adalah traffic. Traffic membuktikan bahwa blog tersebut banyak sekali pengunjungnya. Tidak ada traffic bererti sia-sia lah usaha anda bergelumang di dalam dunia blog. Para blogger yang pada awalnya semangat dan rajin sekali “update” blognya, namun setelah beberapa bulan, dengan ketiadaan trafik , tidak sedikit dari mereka yang berundur dari dunia blog. Apakah mereka berundur karena mereka gagal ?

Klik

KUNCI KEJAYAAN BLOG

Sabar dan tekun - Keputusan anda membuat blog bukan merupakan keputusan untuk jangka waktu setahun atau dua tahun, namun merupakan keputusan untuk jangka panjang dan berkala. Mudah sekali untuk memulai sebuah blog…hal yang paling sukar dalam kegiatan blogging adalah cara merawat blog, yang mana dibutuhkan sebuah ketekunan dan kesabaran..tekun mencari traffic melalui blogwalking, tekun mencari backlink, tekun untuk update konten , dan lain sebagainya.

Kandungan yang berkualiti - Membuat kandungan yang unik dan berkualiti merupakan senjata yang paling ampuh untuk mendapatkan ”oneway backlink”. Anda juga boleh mencari backlink dengan memberi komen di blog, follow blog, submit artikel, atau juga melalui link exchange atau tukaran link, namun dengan membuat kandungan yang berkualiti, anda tidak perlu mengeluarkan tenaga dan keringat yang banyak untuk mendapatkan backlink. Kalau anda membaca sebuah blog yang bermutu, biasanya anda akan memberi penghargaan atau sokongan tentang blog tersebut di laman blog anda dan memberinya backlink…..

Keyword - Apa jadinya kalau blog anda sangat menarik dan bermutu untuk dibaca, tapi tanpa keyword yang tepat ? Harus diperhatikan juga bagaimana membuat blog yang SEO. Anda ingin agar blog anda muncul di halaman pertama hasil pencarian..tapi hal ini tidak akan terjadi kalau keyword yang anda gunakan tidak tepat. Akibatnya, blog anda tidak akan pernah muncul di halaman pertama hasil pencarian, blog anda akan tersisihkan oleh blog lainnya yang mungkin sudah mempunyai ribuan backlink, sehingga traffic dari Google akan sangat minimum dan sedikit sekali ( atau bahkan tidak akan pernah dapat traffic dari Google ). Untuk itu, sebelum membuat sebuah blog ,perlu sekali menentukan keyword demi kejayaan blog anda.

Traffic - Setelah kandungan berkualiti anda buat secara rutin dengan keyword yang anda gunakan sudah tepat, maka langkah selanjutnya adalah melangkah untuk mencari traffic. Bagi menjadikan blog anda sempurna, carilah traffic sebanyak-banyaknya dan semampu anda. Beri komen-komen (khususnya di blog do follow), submit artikel di social bookmark ,blogwalking di shoutmix, tukaran link, menyertai perbicangan atau diskusi di forum-forum, bina hubungan baik dengan pengunjung didalam Facebook, twitter, linkedin, myspace, Freindster dan macam-macam lagi…


Kejayaan adalah wang

ImpakAutoBlog

Nuffnang