Wednesday, March 24, 2010

PERKEMBANGAN PERAK: ANALISIS PRU12 DAN SASARAN PRU13 - BHG. 1

Jumlah kerusi yang dipertandingan di Perak ialah 24 kerusi (Parlimen) dan 59 kerusi (Dewan Undangan Negeri -DUN)

Berdasarkan Pilihanraya Umum ke-12 (PRU12), yang dijalankan pada Mac 2008 dahulu, maka 28 kerusi dimenangi oleh Barisan Nasional (BN), 6 kerusi PAS, 18 kerusi DAP, 7 kerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Bebas tiada calon menang. Dalam konteks ini, Pakatan Rakyat (PR) telah berjaya menjadi kerajaan negeri Perak yang baru dengan Menteri Besarnya ialah YB Datuk Seri Mohd. Nizar (DSMN).PR diwakili oleh parti-parti DAP,PAS dan PKR. Secara gabungan, PR memperolehi 31 kerusi berbanding BN memperolehi 28 kerusi. Maka memerintahlah PR dengan "bermacam-macam kerenah".(Lantak depa le..) Maklumlah, bak ibarat seorang suami ada 3 "bini", sudah tentu la macam-macam cerita. Seorang nak kereta besar, seorang lagi nak gelang besar dan dah tentu seorang lagi nak yang besar-besar jugak.

Keadaan negeri Perak masa itu "kucar-kacir" sedikit. Lagi pun, kecetekan pengalaman dalam memerintah negeri menjadikan banyak perkara senang jadi susah. Yang tak pening jadi pening, terus pitam....nasib baik tak mati. Ada perkara yang tidak boleh dilakukan, bagi mereka boleh dilakukan. Ada yang haram, bagi mereka halal. Yang kena kepada selera dan nafsu mereka, semuanya ok! Yang tak kena, kira tak ok! Rakyat pun naik "haru dan biru". Terkedu dan terkejut. Janji macam lain, buat macam lain.

YB DS Mohd. Nizar- Bekas MB

Beberapa bulan kemudian, entah macam mana nak jadi cerita dan nak jadi rezeki (bagi orang-orang yang banyak bersabar dengan ujian Allah swt). Berkat selalu mendirikan solat hajat, pentadbiran kerajaan negeri Perak telah bertukar tangan kepada BN. Mengelopor lah MB (Pakatan Rakyat) pada masa itu. (Gambo diatas tu, masa jadi MB lagi, nampak senyum giler..) Macam mane ceritanya? Secara ringkasnya, bermula apabila 3 orang wakil rakyat PR telah "sukarela" keluar parti dan menjadi wakil rakyat (YB) BEBAS. Ketiga-tiga YB ini mengadap DYMM Paduka Sultan Perak untuk menyatakan sokongan kepada BN. Maka, dengan itu jadilah kerusi BN sebanyak 28, Bebas 3 kerusi dan PR tinggal 28 kerusi. Memerintahlah BN dengan MB nya iaitu YAB Datuk Zambry Abdul Kadir, wakil Pangkor. Rakyat Perak mengucapkan syukur kehadrat ALLAH swt, kerana menyelamatkan negeri dari lembah kehancuran dan "kucar-kacir".

YAB Datuk Seri Dr. Zambry Abd.Kadir - MB Perak


LAWAK KARTUN "THE BEST"!

Kenyataan yang lawak sepanjang zaman!KUALA LUMPUR, 23 Mac: Rancangan pengambil alihan kuasa pada 16 September 2008 bukan dicanangkan oleh Pakatan Rakyat sebaliknya berpunca daripada krisis dalaman Umno/BN sendiri yang mahu menjatuhkan kepimpinan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri (sekarang Tun) Abdullah Ahmad Badawi.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, dakwaan Ahli Parlimen Bebas Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim bahawa Ketua Pembangkang di Parlimen cuba membeli ahli parlimen BN untuk melompat ke Pakatan Rakyat adalah tidak berasas sama sekali.
“Apa yang berlaku untuk 16 September bukan dari pembangkang tetapi daripada gerakan dalaman Umno yang cuba menjatuhkan kepimpinan Pak Lah pada waktu itu. Ia satu sejarah yang tidak boleh dinafikan ada dalam negara kita,” katanya.

Ini lagi kartun!Keratan akhbar Guan Ming Daily,dalam satu majlis makan malam di Georgetown. Guan Eng menunjukkan ego dengan cuba menunjukkan beliau sebagai idola .

Semasa berucap beliau bertanya apakah dengan memberikan bantuan RM100 setahun kepada warga emas adalah salah satu bentuk rasuah atau sebagai pengiktirafan dengan mengharapkan jawapan "Tidak" tetapi sangkaan beliau adalah meleset apabila orang ramai menjerit "Ya,ini adalah rasuah".

Beliau berharap dengan memberikan bantuan RM100 kepada warga emas kononnya dapat membeli kepercayaan mereka,tetapi dimalukan didalam majlis yang dianjurkan beliau sendiri.


Pisau membuat tinjauan,rata rata masyarakat cina di Pulau Pinang sudah nampak akan belang Guan Eng dan DAP,mereka lebih berani menyatakan tidak dan membantah secara berdepan walaupun majlis yang dihadiri adalah majlis yang dianjurkan oleh DAP.

Kaum cina berani nyatakan bantahan dan nampak akan kebobrokan khalifah sosialis kesayangan PAS,namun yang menyedihkan melayu haprak pakatan memberi sokongan membuta tuli terhadap ultra kiasu chauvanist seperti Guan Eng.

Malahan melayu haprak pakatan mengangkat Guan Eng seperti dewa yang turun dari langit,apa yang keluar dari mulut beliau bagaikan wahyu yang patut dituruti.

Guan Eng tak pernah takut,kerana akan ada melayu haprak yang akan mempertahankan beliau walau dengan apa cara sekali pun.

Nuffnang