Monday, November 30, 2009

MEMILIKI KEJAYAAN

Video Panduan eBay

BAGAIMANA MENJADIKAN KEJAYAAN MILIK KITA?
Apakah syarat untuk seseorang itu berjaya?Apakah rekod kelulusan peperiksaan yang cemerlang di sekolah dan universiti akan menentukan seseorang itu BERJAYA?

Mari kita lihat perjalanan seorang pakar dalam perubatan sakit jantung iaitu DR.ROBERT JARVICK yang telah berjaya mencipta "jantung tiruan Jarvick" (mengambil sempena namanya). Jantung tiruan ciptaannya ialah jantung tiruan pertama yang benar-benar dapat berfungsi. Malah penggunaan jantung tiruan ini telah berjaya menyelamatkan pesakit-pesakit jantung sementara menunggu penderma organ ini.

Kisah kejayaan Dr. jarvick ini sebenarnya penuh dengan kegagalan. IQ atau tahap kecerdasan otaknya amat rendah sehinggakan beliau tidak pernah berjaya dalam ujian untuk memasuki fakulti perubatan di USA. Lantaran itu, beliau kemudiannya berhijrah ke Italy dan berjaya menjadi seorang doktor perubatan.

Dalam hal ini, untuk menjadi seorang yang

BERJAYA serta KREATIF

dalam kerjaya tidak semestinya memerlukan IQ atau tahap kecerdasan otak yang tinggi. Antara contoh tokoh-tokoh yang mempunyai IQ yang rendah tetapi berjaya menempa nama ialah seperti

THOMAS EDISON, SIR WINSTON CHURCHILL, ALBERT EINSTEIN (pakar matematik)dan PROFESOR DIRAJA UNGKU AZIZ,

yang hanya berjaya mendapat gred 2 dalam peperiksaan menengah atas (setaraf dengan peperiksaan SPM sekarang).

IQ atau TAHAP KECERDASAN OTAK yang tinggi

bukanlah suatu ciri utama untuk menjadikan atau menentukan seseorang itu berjaya dengan cemerlang.

Jadi, apa sebenarnya??Bacaan lanjut:MOTIVASI KEJAYAAN


88DB.com

CikgudeeCorner.com

Blog ini diwujudkan khusus untuk membicarakan perkara-perkara penting yang berlaku dalam penghidupan manusia yang mencakupi segenap bidang terutamanya pendidikan, kesihatan, perniagaan, motivasi, sukan, politik, kesenian, bahasa dan sebagainya.

Saya juga mengambil kesempatan ini untuk menjemput sesiapa sahaja yang pakar dalam bidang masing-masing untuk menyumbangkan idea, pendapat atau buah fikiran bagi menjadikan blog ini sebagai sebuah medan ilmu yang lengkap dan berguna. Dalam konteks ini, ilmu perlu dicari dan diterokai serta diamalkan kerana ilmu merupakan "titik-tolak" yang menentukan maju mundur sebuah masyarakat, organisasi dan negara. Tanpa ilmu, sesorang akan mundur serta ketinggalan disamping akan merasa "terhina"...88DB.com

Nuffnang