Thursday, April 1, 2010

PERSIDANGAN DUN PERAK - FITNAH HARAKAH!

Sebuah petikan daripada Harakah. Ini semuanya

FITNAH

yang amat hina dan tidak bermoral langsung. Cuba lah baca Sinar Harian sama, kalau akhbar-akhbar lain dikatakan "penipu".

Sekarang siapa penipu??Baca dengan teliti. Perkataan demi perkataan, baris demi baris.

Kita tidak suka rakyat Perak dipermain-mainkan oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab seperti penulis ini!!!(Kenapa tulisan warna merah? Kerana Bahaya)Penulis:Ajijoi (Ini pun sudahb tentu bukan nama sebenar!)

Perangkap yang dipasang oleh Umno dan BN sewaktu berlangsungnya Sidang Dun Negeri Perak ternyata mengena.

Segala prosedur, segala peraturan dan sehinggakan titah ucapan Raja Muda Perak juga tidak mereka endahkan, kerana agenda persidangan yang lebih utama adalah menunjukkan kepada rakyat betapa adun-adun Pakatan Rakyat sentiasa akan membuat kecoh dan kacau semasa sidang berjalan.

Segalanya menjadi bertambah mudah apabila pihak media yang bukan daripada kalangan pemain skrip mereka diletakkan di dalam bilik gelap yang menghalang daripada merakamkan gambar-gambar yang tidak mereka inginkan didedah kepada rakyat. Hanya imej-imej idaman daripada lensa-lensa upahan mereka sahaja yang akan diperbesarkan.

Maka, muka hadapan akhbar Utusan menjadi wadah utama untuk mereka mengutuk dan memperkecilkan tindakan-tindakan Adun PR yang mahukan keadilan dan peraturan sidang diikuti.

Ganesan, Speaker yang dilantik secara haram telah menjalankan kerja haramnya dengan cukup baik sepertimana yang telah dirancang dan di skripkan untuk mencabul Perintah Tetap Dewan semahu beliau asalkan kemarahan dan ketidakpuasan hati adun-adun PR dapat dirakam buat peluru politik Umno dan BN.

Jika inilah tahap pemikiran dan cara berpolitik Umno dan BN, amat rugilah rakyat Perak apabila pentadbiran negeri diletakkan dibawah jagaan mereka.

Jika Dewan persidangan Dun Negeri dan Titah Ucapan Raja Muda Perak pun boleh mereka 'cincai'kan, apalah ada dengan kita segala rakyat yang senantiasa diperbodoh-bodohkan dengan permainan politik sekeji begini.


* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.

Komen:

Dalam akhbar Sinar Harian halaman N4, bertarikh 01 April 2010, di bawah tajuk ADUN Pakatan cuba bangkitkan isu pelantikan Ganesan, jelas menyatakan bahawa "..... ADUN daripada Pakatan Rakyat (PR) cuba membangkitkan isu pelantikan Yang Dipertua Dewan yang disandang oleh Datuk R.Ganesan dikatakan tidak mengikut Perintah Tetap."

Ini dengan jelas bahawa ADUN PR sememangnya berniat jahat untuk mengeksploitasi perkara ini. Mereka bukan hendak membawa masalah rakyat, tetapi semuanya untuk kepentingan politik peribadi. Dalam TV Awani pun tunjuk bagaimana ADUN PR menjadikan dewan sebagai tempat berdemonstrasi dengan pelbagai "banner".

Inikah mentaliti ADUN PR Perak? Termasuklah dengan Ketua Pembangkangnya.. yang tak pernah sedar diri!Lepas itu, mereka cadangkan persidangan selama lima (5) hari. Tidak masuk akal langsung. Dalam masa lima hari nanti, bolehlah bawa "sepanduk reformasi" besar sikit!. Ini kerja "orang-orang yang tak tahu buat kerja". Persidangan DUN lima hari pun nak cakap apa. Yang pastinya nak cakap:

1. MEB - Indah khabar dari rupa. (Ini yang "kepala besar-besar" mereka tengah canang satu Malaysia, satu dunia).

2. "Tok ketua" mereka kena fitnah.
3. Pasal kawan dengan Israel - keselamatan negara tergugat.
4. Pasal polis hendak tembak orang ikut suka hati. (Mana punya otak sempit macam ini. Rakyat kena nilai betul-betul tohmahan ini)
5. Pasal surat khabar berat sebelah. (Tak tulis pasal mereka, kata berat sebelah)
6. Pelaga pemimpin-pemimpin kerajaan . (Semuanya tak kena di hati perut mereka)
7. Cerita PERKASA YB Datuk Ibrahim Ali bersifat perkauman.
8. Pasal cerita UMNO, dapat dosa. Cerita PAS dapat pahala.
9. Cerita enjin jet hilang.
10. Banyak buang bayi kerana BN memerintah.(logik ke???)
11. Macam-macam lagi yang tak masuk akal.

Dari senarai cerita di atas, ada kah cerita pasal kebajikan rakyat hendak dibahaskan. Dah tentu tidak ada. Silap-silap berbahas, keluar dcewan habis. Nak bahas apa lagi???

No comments:

Nuffnang