Saturday, April 3, 2010

LAGI-LAGI CERITA BOHONG!

Sepotong petikan berita:
Persidangan DUN Perak kali ini lebih memperlihatkan keanehan dan kepincangan. Berlaku pelanggaran peraturan yang tidak sepatutnya berlaku. Ganesan sebagai Speaker yang dipertikai cuba mengguna kuasa mengendalikan perjalanan sidang. Ternyata Ganesan gagal mengendali dengan bijak dan baik.

Apa yang pincangnya? Soalnya, kalau dikaji secara terperinci, awal-awal lagi PAKATAN RAKYAT cuba memprovokasikan Persidangan DUN Perak. Jangan tak tahu....

1. Siapa yang tulis surat kepada DYMM Paduka Sultan Perak, supaya tidak diperkenankan Sidang DUN kali ini? Siapa??

2. Siapa yang pandai-pandai tulis notis menjemput ahli-ahli YB ke sidang DUN sedangkan dia bukan lagi Speaker Dewan???? ( Tak menghormati DYMM Paduka Sultan Perak)

3. Siapa yang minta semua soalan untuk sidang DUN dihantar kepadanya yang masih mengaku sebagai Speaker Dewan sedangkan mahkamah sudah memutuskan YAB Dato' Dr. zambry sebagai MB yang sah? (Secara tidak langsung perlantikan Dato Ganesan sebagai Speaker Dewan adalah sah!) Kenapa tidak mahu kenyataan ini???? Kalau sudah dasar pembelit, mesti mau belit punya.

Lihat kenyataan berita ini lagi...

Inilah isu yang menyebabkan semua Adun PR mengambil tindakan keluar dewan sebagai protes di atas kesombongan dan keangkuhan Speaker haram Ganesan. Tindakan ini dilihat oleh PR sebagai satu penghinaan dan biadab terhadap Tuanku yang bertitah semalam. Adun PR bimbang sekiranya Rang Undang-undang telah dibentang, dewan akan ditangguhkan oleh Speaker tanpa ada perbahasan Titan Tuanku. Sidang 7 Mei 2009 yang lalu telah berlaku, sidang ditangguhkan begitu sahaja tanpa disambung semula bagi membahaskan Titah Tuanku.
(Berita ini ditulis oleh: Misbahul Munir Masduki,
Setiausaha Politik YAB Datuk Seri Nizar.)


Tengoklah macam mana "manisnya" ayat-ayat itu. Seolah-olah semua ADUN PR yang ada tu baik-baik belaka. Bersopan santun, berbudi-bahasa.... alahai seronoknya kalau dapat ADUn begini!..Tapi, apa yang berlaku, BUKAN...Bacalah Sinar Harian.. kalau baca Utusan dan Berita harian, surat khabar UMNO.. "Banner-banner" yang dibawa ke dalam dewan tu datang dari mana??? Bila buat??? Pendek kata, "kekecohan" yang berlaku itu sudahj dirancang. ADUN PR bukan merancang untuk membahaskan Titah Tuanku.. tapi, sebaliknya hendak berdemonstrasi. Mereka sebenarnya kecewa kerana tidak berjaya menarik rakyat Perak berdemonstrasi di luar dewan pada hari itu. Rakyat sudah muak dan mual.. TERMUNTAH!!!

Cuba tengok berita ini pulak...

Malaysia memang mempunyai penduduk 26 juta tetapi separuh daripadanya adalah Muslim. Maknanya lebih kurang 13 juta rakyat Malaysia adalah Muslim. Pelik juga bila rakyat yang bukan Islamnya hanya sekitar 13 juta orang tapi Malaysia pula menjadi antara 10 negara yang tertinggi mengambil arak. Sedangkan banyak lagi negara lain yang terdiri dari orang bukan Islam dengan jumlahnya yang ramai. Kalau semua rakyat Malaysia yang seramai 26 juta orang itu terdiri dari orang bukan Islam dan Malaysia pula berada antara 10 negara yang tertinggi ambil arak maka itu bukanlah suatu berita yang terbalik.


Penulis:Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang,
Dr Hamzah Jaafar.


Ini tulisan orang yang tak habis mengaji. Kalau ye pun, cuba kaji pulak, orang negeri mana pulak yang banyak dok kedarah benda keji ini. Selangor, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Siapa yang pegang negeri-negeri ini?? Tak kan buat tak tau pulak. Lagi pun, kalau nak membasmikan gejala ini banyak pihak kena terlibat. Alim ulamak yang paling penting. Tapi, alim ulamak hari ini dah sibuk pulak berpolitik. Nak keluar fatwa pun dah tak berani, takut puak balik sana lari... Lagi pun, yang buat kerja ni pulak orang-orang bukan Islam (Faham-faham saja la siapa sebenarnya..) Sahabat-sahabat dalam Pakatan Rakyat lah yang banyak terlibat dalam busines jual benda haram ni... Suruh lah depa jangan jual. Bagi tau la Hukum Hudud. Benda ni wajib dilaksanakan. Tapi, sebut pun dah tak mau...

No comments:

Nuffnang