Monday, December 28, 2009

MENARIK TRAFIK KE BLOG.


Saya suka melayari blog-blog orang yang berpengalaman atau “sifu” dalam bidang blog ini seperti ini:SMARTUSAHA.com

Banyak tips yang boleh diperolehi dari blog sifu-sifu ini. Disini saya “paste” sedikit artikel mengenai cara-cara menarik trafik ke blog.

Beliau ingin kongsikan satu tip sahaja mengenai cara mendapatkan trafik dengan mudah ke blog anda.

Caranya ialah dengan menggunakan email marketing. Selain menggunakan RSS, SEO dan sebagainya, email marketing. adalah salah satu teknik yang berguna juga. Logiknya mudah iaitu:
“Tak semua pembaca blog akan selalu ke blog anda. Jadi, anda perlu remind mereka dengan contact melalui emel”.
Ada pembaca tetap walaupun mereka selalu ke blog anda, namun kadang-kadang disebabkan sibuk, mereka tidak sempat masuk ke blog anda tersebut. Jadi, jika ada sesuatu yang menarik di blog anda, hubungi mereka melalui emel.
Cara untuk hubungi mereka melalui emel ada dua cara:

1. Terangkan secara ringkas mengenai artikel yang menarik itu di dalam emel anda.
2. Senaraikan artikel-artikel yang menarik di blog itu ke dalam emel anda. Contohnya, EXTRAincome.com “3 artikel menarik di blog EXTRAincome.com"

Ingat kembali logik yang saya nyatakan di atas, tak semua pembaca blog kita akan selalu ke blog kita. Jadi kemungkinan (bahkan pasti) mereka tidak sempat membaca artikel yang lepas tersebut. Jadi dengan compile beberapa artikel dan senaraikan di emel, mereka boleh membaca artikel tersebut satu-persatu.
Sekiranya tiada mailing list, maka binalah. Jangan tunggu untuk menggunakan servis berbayar seperti Aweber dan Getresponse jika memang anda tak mampu. Gunalah skrip free yang begitu banyak di Internet. Saya dulu pun mula-mula guna yang free juga. Jadi tak ada alasan di sini untuk mengaplikasikan teknik email marketing ini.

Saya rasa, itu sahaja tip yang sempat saya kongsikan pada kali ini.
Inilah tip yang disampaikan oleh :SMARTUSAHA.com Menarik dan cukup jelas untuk difahami.


Dalam konteks mewujudkan blog untuk menghasilkan pendapatan atau pun perniagaan internet, mencari trafik yang berkesan menarik pelawat ke blog anda merupakan suatu perkara yang penting. Tanpa trafik bermakna tiadalah pelawat ke blog, biarpun blog yang dihasilkan amat menarik dan hebat.Untuk bacaan tambahan berhubung menarik "traffic" ke blog anda, bolehlah jengok-jengok website ini... tapi jangan lupa datang balik!
Noorizamshah.com

Blog Dinberamboi.com

Blogpendapatan.com

No comments:

Nuffnang