Saturday, December 26, 2009

PEMASARAN MELALUI FACEBOOK


Sebuah buku berkenaan FACEBOOK

Anda boleh join sebagai fan di siniFACEBOOK FAN


FACEBOOK merupakan laman sosial yang terkenal di dunia masakini dengan jumlah kunjungan ratusan juta orang. Setiap orang yang terlibat dengan perniagaan internet perlu mendaftar dengan FACEBOOK dengan hanya
SIGN UP FACEBOOK
Ini adalah "copy & paste" daripada Syed-ikhwan.com


Fakta-fakta penting:
1. Berdasarkan carta Alexa, Facebookmenduduki tempat ke-2 carta website yang mempunyai populariti dan traffic yang banyak dan dikunjungi ramai dengan tujuan utama mencari rakan serta bersocial secara online.
2. Secara tidak langsung Facebook adalah tempat yang sesuai bagi para “usahawan internet” mempromosikan dan memperkembangkan produk dan perkhidmatan mereka dan mempertingkatkan trafik ke website mereka.


Cara untuk memasarkan produk atau perkhidmatan di Facebook?

Terlebih dahulu mesti memahami fungsi, persekitaran serta “people” di dalam Facebook itu sendiri. Gambarajah di atas menjelaskan konsep ini supaya lebih difahami.Secara keseluruhannya, terdapat beberapa tip yang perlu diikuti untuk berjaya melaksanakan pemasaran melalui Facebook.

Cara 1: Mewujudkan profile menarik.

Anda perlu sediakan satu profile atau akaun khas dan menarik serta jelas dan menggambarkan sesuatu yang ingin anda sampaikan. Gaya pemasaran hendaklah sistematik dan tidak melulu serta elakkan didakwa sebagai spam. Profile yang lengkap dengan info, gambar, networking rakan akan membuatkan anda mencapai pelanggan-pelanggan berpotensi dengan lebih cepat lagi. Perkongsian link, gambar dan maklumat mesej yang dibuat hendaklah tidak “direct”.

Cara 2 : Perkongsian gambar(photoz) dan ”tagging”.

Di dalam account atau profileanda dibenarkan untuk berkongsi gambar dan sekaligus membuat tagging terhadap user lain. Dengan demikian, user tersebut akan mendapat email yang menyatakan mereka di tagging oleh seseorang.Jikalau anda menggunakan fungsi ini dengan betul dan berstrategy, nescaya anda boleh memperkenalkan produk atauperkhidmatan anda kepada mereka dengan baik.

Cara 3: Melalui Aplikasi.

Akan menjadi satu kelebihan, sekiranya anda pandai dalam mencipta aplikasi di dalam Facebook. Ini adalah kerana, mengekspoitasi kegunaan aplikasi tersebut bagi mengumpul ”potential lead” melalui sistem autoresponder anda disamping dapat menghiburkan rakan melalui aplikasi yang anda wujudkan.


DAPATKAN BUKU INI

Boleh baca di siniFacebook

No comments:

Nuffnang