Tuesday, December 15, 2009

MALAYSIA MENANG

TAHNIAH KEPADA PEMAIN-PEMAIN BOLASEPAK,JURULATIH & PEGAWAI PASUKAN MALAYSIA kerana berjaya membenam pasukan LAOS dalam perlawanan separuh akhir Bola Sepak Sukan SEA, 2009 di Stadium Utama,Kompleks Sukan Laos malam tadi. Tetapi, jutaan tahniah dan terima kasih kepada RTM MALAYSIA kerana menyiarkan "live" yang sememangnya dinanti-nantikan oleh peminat bola sepak Malaysia. Penantian ini bermula apabila Malaysia telah berjaya mengalahkan musuh tradisi dan penyandang juara selama 8 tahun iaitu Thailand. Tahniah dan terima kasih kepada YB Menteri yang terlibat dan terutamanya kepada YAB Perdana Menteri Malaysia yang prihatin dengan kehendak rakyatnya seiring dengan semangat 1MALAYSIA yang sentiasa dilaung-laungkan.

Secara keseluruhannya, permainan pasukan Malaysia agak konsisten. Cuma,dari segi semangat juang masih lagi dilihat gagal diserlahkan oleh semua pemain. Pertahanan Malaysia dilihat masih banyak memberi ruang kepada pemain lawan untuk membuat umpanan ke kawasan gol. Sepatutnya, setiap pemain mesti "follow" pemain lawan apabila bola dikuasai oleh lawan, iaitu dengan cepat memintas dan berada di hadapan pemain yang mengawal bola dan menghalangnya daripada memiliki ruang untuk membuat hantaran. Pemain mesti "too close" dengan pemain lawan yang memiliki bola dan bukan membiarkan ia membawa bola ke kawasan gol. Lihat permainan bola sepak UEFA Cup, Barclays Primier League, World Cup atau sebagainya... bagaimana setiap pemain tidak akan memberi ruang yang selesa kepada pemain lawan mengawal bola. Ini lah kelemahan yang ketara sehingga pemain Laos berjaya membuat percubaan jauh dan menjaringkan gol. INI PERLU DIPERHATIKAN APABILA MENENTANG VIETNAM DALAM FINAL NANTI.


Lagi satu aspek yang penting juga dalam permainan bolasepak ialah membuat banyak percubaan "blind-shooting" ke arah gawang gol. Ini juga, tidak ada dalam pasukan Malaysia semasa perlawanan dengan LAOS. Malaysia, amat bernasib baik kerana menjaringkan gol awal di minit ke-13, melalui gerak pantas Abdul Manaf Mamat yang melorongkan gol di hadapan kawasan gol Laos yang berjaya disambung secara "scissor kick" oleh Badrul Bakhtiar. Selepas itu, pasukan Malaysia mula memperlahankan rentak permainan seolah-olah sudah cukup untuk menang 1-0. Keadaan ini telah digunakan oleh Laos untuk mengasak kubu Malaysia sehingga berjaya menjaringkan gol pada jarak jauh. Sepatutnya, Malaysia meneruskan tektik menyerang pantas ke arah gol yang akan memaksa pertahanan lawan bekerja keras dan melakukan kesilapan. Langkah memperlahankan permainan akan "memakan diri" Malaysia. Permainan pantas (counter attacks) yang terancang merupakan senjata kemenangan pasukan-pasukan atau kelab-kelab bolasepak terbaik dunia seperti Chelsea, Barcelona, Real Madrid dan sebagainya.

Please visit this site:

RahsiaBulkSMS


88DB.comUntuk mendapatkan maklumat lanjut:Name:

Email Address:


No comments:

Nuffnang