Monday, December 21, 2009

BUAT BLOG SENDIRI

MEMBINA LAMAN WEB(BLOG) SENDIRI

Membangunkan laman web atau blog sendiri bukanlah sesuatu yang amat sukar seperti yang dijangkakan oleh kebanyakan orang.Berdasarkan fakta yang boleh dipercayai, adalah MUDAH untuk membangunakan sebuah laman web atau blog (yang lebih dikenali orang).Tanggapan yang mengatakan membina blog itu sukar, mungkin kerana ramai orang yang tidak tahu langsung (malah, tidak mahu mengambil tahu) berkenaan pembinaan blog. Pertanyaan ini sering diajukan - BAGAIMANA MENGERJAKAN?; DIMANA HENDAK MEMULAKAN?; SIAPA YANG LAYAK MELIBATKAN DIRI?; APA PERLUNYA MEMBINA BLOG?; dan sebagainya lagi.

Best DVD
Best ComputersLaman ini akan menceritakan tentang pembinaan blog sendiri kepada yang berminat. Sebenarnya, TERLALU MUDAH sekiranya MINAT...MINAT...MINAT. Tidak perlukan kemahiran membuat grafik, atau kepakaran dalam ilmu komputer..Cuma, anda perlu pelajari "STEP-BY-STEP" dengan menggunakan bahasa "user-friendly".

APAKAH BLOG?

Blog adalah laman web. Istilah blog berasal dari 2 perkataan iaitu "web" dan "log" menjadi "weblog" lalu dipendekkan menjadi "blog". Istilah "weblog" mula diperkenalkan oleh Jorn Barger pada 1197 dan singkatan "blog" mula diperkenalkan oleh Peter Merholz. (Sumber ini dirujuk kepada Wikipedia)

Blog adalah seperti diari atau jurnal yang kandungannya disusun secara kronologikal mengikut tarikh, iaitu: kandungan (entri) terbaru akan berada di atas (top page)diikuti dengan kandungan lama di bawah. Melalui blog, anda boleh menulis pelbagai tajuk yang diingini atau diminati, termasuklah kisah-kisah peribadi; pengalaman pekerjaan; idea atau pendapat berhubung isu-isu global masa kini; ilmu atau kepakaran yang anda miliki; pelbagai teori yang ingin diketengahkan; dan lain-lain.
CIRI-CIRI BLOG
1:Isi kandungan
Kandungan utama sesuatu blog yang juga dipanggil artikel, "entri" atau "post" yang berbentuk teks, gambar tau grafik dan juga video.

2:Tarikh
Ciri yang paling jelas pada sesebuah blog yang menjelaskan BILA isi kandungan dimasukkan ke dalam blog.

3:Ruang komentar
Ruangan ini disediakan di bahagian bawah muka(page) blog bagi membolehkan pembaca meletakkan mesej, komen, pandangan, kritikan, pendapat atau "feedback" kepada penulisan sesebuah blog.

4:Arkib
Bahagian ini menyimpan dan mengumpulkan "entry" yang telah dip[aparkan. Setiap "entry" dilabelkan mengikut bulan.

5:RSS Feed
Fungsi RSS Feed membolehkan pembaca mengikuti perkembangan sesebuah blog melalui langganan isi kandungan blog secara percuma.

No comments:

Nuffnang