Friday, February 10, 2012

VIRUS PEROSAK ORGANISASI

VIRUS B10 YANG MEROSAKKAN ORGANISASI

Tiba-tiba minggu lepas terdengar lagi berita rakan terkena jangkitan kencing tikus. Terkedu juga dibuatnya, maklumlah yang terkena jangkitan itu adalah seorang yang baik, peramah dan cukup berbudi bahasa. Jadi, apa lagi hendak dibuat, cuma menadah tangan berdoa ke hadrat ALLAH Yang Maha Pengasih dan Penyayang, agar diberikan keselamatan dan peliharaan supaya ianya segera sembuh. Syukur kepada ALLAH yang mengabulkan doa telah menyembuhkan penyakit rakan saya semalam. Sudah keluar dari Hospital Taiping, dan terhindar dari virus yang boleh membawa maut. Alhamdulillah.


Itu virus kencing tikus, bolehlah dirawat dengan ilmu kedoktoran. Ini Virus B10, amat merbahaya dalam organisasi. Ada virus ini, memang boleh menghancurkan organisasi. Ianya tidak boleh diubati melalui ilmu kedoktoran. Bahaya... Adakah anda pernah mengetahuinya atau mendengarnya???VIRUS B1:BODEK

Inilah virus yang tidak putus-putus menyerang organisasi pentadbiran di mana-mana sahaja, baik di dalam negeri atau di luar negara. Organisasi yang diserang tidak mengira kecil atau besar. Sekiranya organisasi itu besar, maka virus yang menyerang tentunya lebih besar pangkat dan impaknya. Pembawa virus "Bodek" ini lazimnya kalau dilihat secara mata kasar adalah tergolong kepada orang-orang yang suka mementingkan diri sendiri. Dia sebenarnya tidak langsung memikirkan tentang kesan yang akan terjadi kepada organisasi. Pada dasarnya, dia bukanlah tergolong dalam orang yang pandai buat kerja. Cuma yang dia tahu, cakap sahaja. Dari segi bentuk "pengampuan" pula boleh dikategorikan kepada beberapa jenis. Antaranya, dia menggunakan harta benda atau barangan untuk menghadiahkan sesuatu kepada ketua atau majikan dengan harapan akan mendapat sanjungan atau balasan dari segi pangkat dan kedudukan. Ada juga yang membodek dengan mengumpulkan maklumat orang lain untuk disampaikan kepada majikan. Dalam erti kata lain, dia menjadi "spy" kepada majikan. Yang menjadi masalah, apabila maklumat yang disampaikan itu tidak betul atau hanya rekaan. Majikan yang mempercayai bulat-bulat akan bertindak secara tidak wajar terhadap individu yang dilaporkan.Kesannya mungkin akan membawa kepada pemberhentian kerja secara serta-merta, penurunan pangkat atau melibatkan pemindahan tempat kerja. Ini menjadikan individu berkenaan terinaya dan timbul dendam. Budaya mengampu atau bodek sebegini wajar dihentikan dan pembawa virus ini patut dikenakan hukuman yang setimpal. Kalau hendakkan pangkat atau kedudukan janganlah orang lain dijadikan "batu loncatan"

Kalau hendak tahu lebih lanjut tentang virus bodek ini, bolehlah baca Budaya Mengampu..
atau Batu Gadung

Kamus Dewan - mendefinisikan ampu sebagai mengangkat atau menyanjung seseorang dengan tujuan mendapatkan faedah, manakala sesiapa yang pandai membodek akan mendapat sesuatu daripada nya.


Budaya mengampu akan terus wujud selagi wujudnya individu yang menggunakan ampu sebagai senjata untuk mendapatkan ganjaran yang dikehendaki dan sikap orang hendak diampu itu membenarkan aksi mengampu itu diteruskan kerana ada keperluan untuk mendapatkan habuan daripada si kaki ampu. (Petikan dari blog Batugadung)Seseorang pekerja itu hanya akan mengampu individu atau kumpulan kerja yang boleh memberikan ganjaran yang diharapkan oleh mereka hasil daripada sikap mengampu itu. Siapakah yang hendak diampu? Sudah tentu mereka yang mempunyai kuasa yang boleh dimanfaatkan oleh kaki ampu.


Individu yang hendak diampu pula biasanya memiliki kuasa hierarki. Golongan ini mempunyai kedudukan dalam organisasi yang boleh memberi faedah kepada kaki ampu seperti jawatan-jawatan penting dalam dalam organisasi.


Kaki ampu akan sentiasa berbuat apa sahaja yang diinginkan oleh mereka yang memiliki kuasa bagi menggelakkan hukuman yang telah, sedang atau akan dilakukan pada masa hadapan. Pepatah kaki ampu iaitu "menabur baja dahulu, menuai hasil kemudian" inilah yang menjadikan budaya ampu-mengampu ini tidak "lekang dek panas dan tidak pupus dek hujan" dalam organisasi.


VIRUS B2:BUDAYA FITNAH

Budaya fitnah pada suatu ketika dahulu situasi dan tempatnya sangat terpinggir dan terpencil serta tersembunyi tetapi kini ianya terserlah dan terpampang di dada akhbar serta terdapat juga yang dibukukan di dalam buku yang berkulit indah dan dijual dengan harga yang berpatutan, malah ada juga yang mahal, media elektronik juga tidak ketinggalan memberi ruang sepuasnya kepada budaya buruk ini. Laman blog dan facebook serta laman alam maya yang lain juga turut mengambil bahagian untuk memburukkan lagi persoalan tersebut. Oleh itu masyarakat kita dari berbagai kalangan meratahnya setiap hari.


Fitnah dihias indah sehingga kelihatan bukan lagi kebatilan, sebaliknya menjadi bahan rujukan rapuh di dalam kehidupan bagi sesetengah pihak yang tidak lagi mahu meneliti akar umbinya kerana hiasan yang meliputi dan membaluti fitnah itu sangat indah dan berkualiti. Situasi itu berjaya memperdayakan mereka yang malas berfikir dengan menggunakan akal sendiri untuk membuat penyiasatan. Memang benar dan tepat pepatah Melayu yang menyatakan " Orang bodoh makanan orang cerdik" , orang cerdik yang dimaksudkan ialah orang cerdik yang jahat dan berkepentingan diri.


Peringatan untuk kita dari Surah al-Hujurat (ayat 6) yang bermaksud;


[6]Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini – dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.VIRUS B3: BERDENGKI-KHIANAT

Tahukah anda maksud berdengki-khianat? Perkataan ini mempunyai dua perkataan yang sengaja digabungkan sebagai rangkaikata iaitu “berdengki” dan “khianat” untuk menggambarkan betapa terlalu buruknya perbuatan ini. “Dengki” dalam bahasa Inggeris dipanggil “jealousy” yang membawa erti yang lebih tepat sebagai “perasaan cemburu”, atau “iri hati”.

Jikalau ditinjau dari segi agama Islam, dengki ini adalah antara sifat-sifat orang Yahudi. Lihat artikel yang dipaparkan di bawah: Almanhaj

DI ANTARA SIFAT-SIFAT YAHUDI

Yahudi adalah satu bangsa yang rosak dan pencetus masalah. Ini merupakan hukum Allah terhadap mereka. Pada kesempatan ini kami akan berusaha untuk memaparkan sebahagian sifat dan akhlaq mereka yang di ambil dari Kitab Allah yang Maha Bijaksana dan Maha mengetahui tentang mereka dan juga diambil dari Sunnah Rasulullah, yang beliau tidaklah mengucapkan sebuah perkataan berdasarkan nafsunya. Karena keterbatasan ringkasan ini, sehingga tidak mungkin untuk menyebutkan sifat dan akhlaq mereka secara terperinci, maka kami sebutkan sebagian contoh dari sifat dan akhlaq mereka, diantaranya adalah:
1. Menyembunyikan Kebenaran Dan Menyembunyikan Ilmu.
Sehingga mereka berani menyembunyikan wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada mereka. Mereka tidak merasa takut untuk mengingkari dan menyembunyikannya selama itu tidak menguntungkan tujuan dan maksud mereka yang jelek. Allah berfirman dengan maksud:

"Hai Ahli Kitab, mengapa kamu mencampur adukkan antara yang haq dengan yang bathil, dan menyembunyikan kebenaran, padahal kamu mengetahui".[Al-Imran: 71]

2. Khianat, Ingkar Janji Dan Membuat Tipu Muslihat.
Dengan kebodohan dan kesombongan mereka, mereka akan membuat tipu muslihat terhadap Allah, padahal tidaklah mereka membuat tipu muslihat kecuali pada diri mereka sendiri, akan tetapi mereka tidak menyadari. Mereka telah beberapa kali berkhianat kepada nabi Musa Alaihissallam, kemudian berkhianat dan mengingkari janji kepada para nabi sesudahnya. Begitu pula kepada nabi Isa Alaihissallam. Mereka juga berkhianat kepada Allah dan rasul-Nya di Madinah, ketika mereka melanggar perjanjian dan bergabung dengan orang-orang musyrik, dan mereka berambisi untuk membunuh Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam, sehingga beliau mengusir mereka dari Madinah.

3. Dengki
Mereka mempunyai rasa dengki kepada manusia dalam segala hal, bahkan dalam hal petunjuk dan wahyu yang datang dari Allah. Allah berfirman dengan maksud:

"Sebagian besar Ahli Kitab menginginkan agar mereka dapat mengembalikan kamu kepada kekafiran setelah kamu beriman, karena dengki yang (timbul) dari diri mereka sendiri, setelah nyata bagi mereka kebenaran". [Al-Baqarah 109]

Dan juga firmanNya yang bermaksud:

"Ataukah mereka dengki kepada manusia (Muhammad) lantaran karunia yang Allah telah berikan kepadanya ?". [An-Nisa’ 54]

4. Merusak, Mengobarkan Fitnah Dan Peperangan.

Allah berfirman dengan maksud:

"Setiap mereka menyalakan api peperangan, Allah memadamkannya dan mereka berbuat kerusakan di muka bumi dan Allah tidak menyukai orang-orang yang membuat kerusakan". [al-Maidah 64]

5. Merubah Kalamullah Dan Syari’atNya Serta Berdusta Atas Nama Allah Dengan Apa-Apa Yang Sesuai Dengan Hawa Nafsu Dan Tujuan Mereka Yang Rusak.

Allah berfirman dengan maksud:

"Mereka suka merobah perkataan (Allah) dari tempat-tempatnya, dan mereka (sengaja) melupakan sebagian dari apa yang mereka telah diperingatkan dengannya". [al-Maidah : 13]

"Yaitu orang-orang Yahudi, mereka merobah perkataan dari tempat-tempatnya". [an-Nisa’ : 46]

"Sesungguhnya di antara mereka ada segolongan yang memutar-mutar lidahnya membaca Al-Kitab, supaya kamu menyangka apa yang dibacanya itu sebagian dari Al-Kitab, padahal ia bukan dari Al-Kitab dan mereka mengatakan: "Ia (yang dibaca itu datang) dari sisi Allah", padahal ia bukan dari sisi Allah. Mereka berkata dusta terhadap Allah, sedang mereka mengetahui". [ali Imran : 78]

Dan apabila ada hukum agama yang tidak sesuai dengan nafsu mereka, mereka mencari-cari alasan untk melanggar ketentuan Allah. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

"Semoga Allah membinasakan orang-orang Yahudi, Allah telah mengharamkan gajih/lemak atas mereka, lalu mereka menjual gajih/lemak tersebut dan memakan hasil penjualannya".[HR. Bukhari dan Muslim]

6. Berkata Jorok/Tidak Sopan Dan Kurang Adab.
Hal ini timbul dari sikap mereka yang suka merendahkan golongan-golongan dan umat-umat selain mereka, bahkan sampai merendahkan para nabi dan menghina mereka. Suatu ketika mereka lewat di hadapan Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam sambil berkata:

(kebinasaan atas kamu).

Imam Bukhari dan Muslim telah meriwayatkan dari sekelompok para shahabat bahwa suatu ketika serombongan orang-orang Yahudi datang kepada Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam, lalu mereka berkata:

(kebinasaan atas kamu wahai Abul Qasim), lalu beliau menjawab:

(dan atas kalian juga).

Oleh karena itu telah shahih di dalam Sunnah Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam, bahwa seorang muslim hendaklah menjawab salam orang-orang kafir dengan:

(dan atas-mu juga).

untuk menjawab salam penghormatan dengan yang sepadan, sedangkan orang yang lebih dahulu berbuat jelek itu lebih zhalim.

7. Merendahkan Orang Lain.
Mereka menyangka bahwa merekalah bangsa yang dipilih oleh Allah, dan bahwa mereka adalah para wali Allah dan kekasih-kekasihNya, dan hanya merekalah penduduk sorga dan yang paling berhak untuk mendapat ridha dan rahmatNya. Orang-orang Yahudi memberikan julukan kepada kaum Muslimin, orang-orang Nashrani dan umat lainnya dengan Umamiyyin atau Umiyyin (orang-orang yang buta huruf). Oleh karenanya mereka menghalalkan harta, darah dan kehormatan bangsa-bangsa lain itu. Bahkan mereka memandang bangsa-bangsa lain itu seperti binatang ternak yang tunduk kepada orang-orang Yahudi. Allah telah menyebutkan perkataan mereka dalam firmanNya yang bermaksud:

"Tidak ada dosa bagi kami terhadap orang-orang ummi". [ali Imran : 75]

Maksudnya: kami tidak berdosa mengambil harta mereka dan merampas hak-hak mereka! dan mereka adalah mangsa untuk kami (Yahudi). Mereka juga menyebutkan di dalam rencana-rencana mereka: bahwa orang-orang selain Yahudi seperti sekawanan kambing dan kamilah serigalanya, tahukah kalian apa yang akan diperbuat terhadap sekawanan kambing itu ketika srigala-srigala menembus kandangnya.

8. Keras hati
Hal ini merupakan adzab Allah kepada mereka, karena mereka menyelisihi perintah-perintahNya dan provokasi-provokasi mereka terhadap rasul-rasulNya. Allah berfirman dengan maksud:

"(Tetapi) karena mereka melanggar janjinya, Kami kutuk mereka, dan kami jadikan hati mereka keras membatu". [al-Maidah: 13]

"Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi". [al-Baqarah: 74]

9. Serakah, Tamak Dan Ambisius Terhadap Kehidupan Dunia.
Allah berfirman dengan maksud:
"Dan sungguh kamu akan mendapati mereka (Yahudi), seloba-loba manusia kepada kehidupan (di dunia)". [al-Baqarah: 96]

10. Membenci Kaum Muslimin Dan Selalu Membuat Makar Terhadap Mereka.
Allah berfirman dengan maksud:

"Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik". [al-Maidah : 82]
[Disalin dari majalah As-Sunnah Edisi 08/Tahun V/1422H/2001M. Diterbitkan Yayasan Lajnah Istiqomah Surakarta, Jl. Solo – Purwodadi Km.8 Selokaton Gondangrejo Solo 57183 Telp. 0271-761016]

No comments:

Nuffnang